Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

ΥΠΑΤΙΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ - Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ




Στις 8 Μαρτίου το +415, η Ελληνίδα νεοπλατωνική φιλόσοφος, Υπατία, δολοφονείται με χαρακτηριστική αγριότητα από όχλο φανατικών χριστιανών με εντολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Κυρίλλου.

Η Υπατία ήταν μαθηματικός, αστρονόμος και μία από τις μεγαλύτερες φιλοσόφους της Αλεξάνδρειας. Ήταν κόρη
του μαθηματικού και αστρονόμου Θέωνα του Αλεξανδρέως και Διευθύντρια της Αλεξανδρινής Νεοπλατωνικής Σχολής. Φημισμένη για το κάλλος και την ωραιότητα της ψυχής της, προκαλούσε τον σεβασμό και τον θαυμασμό των πνευματικών ανθρώπων της πόλης. Η φήμη της προσείλκυε μαθητές απ’ όλη τη Μεσόγειο και το κύρος της ήταν τέτοιο ώστε ανάμεσα στους μαθητές της ήταν οι γόνοι των ισχυρότερων οικογενειών της Αλεξάνδρειας, που αργότερα ανέλαβαν εξαιρετικά υψηλά αξιώματα.

Η Υπατία ήταν εξίσου σεβαστή και από τους εθνικούς και από τους χριστιανούς μαθητές της, οι οποίοι την χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα αγνότητας. Αποτελούσε σύμβολο της μάθησης και της επιστήμης, οι οποίες την εποχή εκείνη ταυτίζονταν ευρέως από τους χριστιανούς με την ειδωλολατρία.

Μετά την άνοδο του Κυρίλλου στον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξανδρείας το 412, η Υπατία βρέθηκε στο στόχαστρο του πατριάρχη, εξαιτίας της σχέσης της με τον Ορέστη, τον έπαρχο της πόλης, που ήταν εθνικός (μη χριστιανός).
Κατηγορήθηκε αβάσιμα ως "ειδωλολατρική μάγισσα" και στις 8 Μαρτίου το 415, μεγάλο πλήθος φανατικού χριστιανικού όχλου και μοναχών, με επικεφαλή τον κληρικό Πέτρο, την απήγαγε και την μετέφερε σε μια εκκλησία, όπου την έγδυσαν, την έγδαραν, και την κομμάτιασαν με όστρακα, ζωντανή. Όταν ξεψύχησε, πέταξαν τα διαμελισμένα κομμάτια της στη φωτιά....



Πάρα πολλοί ιστορικοί και χρονογράφοι της εποχής αναφέρονται σ'αυτό το φρικιαστικό γεγονος, που σημάδεψε αυτήν την εποχή, ο εκκλησιαστικός ιστορικός Σωκράτης ο Σχολαστικός, ο Ιωάννης Νικίου (χριστιανός επίσκοπος), ο Μαλάλας, ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς και αλλοι, όλοι περιγράφοντας τον μαρτυρικό θάνατό της με τον ίδιο τρόπο και από τους ίδιους υπαιτίους.
Ο δε Κύριλλος, σφαγέας της Υπατίας και των Ελλήνων της Αλεξάνδρειας, ανακηρύχτηκε "άγιος" και εορτάζεται μάλιστα και δύο φορές από την ορθόδοξη εκκλησία, στις 18 Ιανουαρίου και στις 9 Ιουνίου...


Το μαρτυρικό τέλος της Υπατίας το 415 χαρακτηρίστηκε ως το τέλος της κλασσικής αρχαιότητας.
Η ίδια αποτελεί σύμβολο της κλασικής παιδείας, της ελευθερίας της σκέψεως ως αντίποδα του θρησκευτικού φανατισμού, και την πνευματικής ανύψωσης.

~~~~~~~~~~~~~~~~

Ο αστεροειδής 238 Υπατία, που ανακαλύφθηκε το 1884, πήρε το όνομά του από την ιστορική και χαρισματική αυτή μορφή.

Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο "Υπατία η Αλεξανδρινή" εδώ:
https://documentcloud.adobe.com/link/track…

Το 2009 κυκλοφόρησε η εξαιρετική ταινία “Agora” (Αγορά) του Αλεχάνδρο Αμενάμπαρ, η οποία βασίστηκε στην ιστορία της αλεξανδρινής φιλοσόφου.
Παρακολουθήστε ολόκληρη την ταινία, με ελληνικούς υπότιτλους, στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://vimeo.com/49323480